Senaste inläggen

Av Ann-Charlotte Askhamre - 25 januari 2011 19:17

Så var det dags igen att elda upp ugnen i helgen för årets först bakgäster. I lördags var det familjen Vestlund som bakade. Det var stort engagemang av alla och det är så roligt att även männen kommer till vår bakstuga och att vi får förmånen att lära ut det vi kan om surdeg. Efter brödbaket var det beställt pizza och då anlände även broder Niklas med flickvän.   


Mattis drar degen till levain. Vid utbakningen är det viktigt att vara försiktig med blåsorna i degen så vi försöker se till att man är väldigt lätt på handen. I detta fallet lyckades det riktigt bra och det blev stora luftiga bröd när de kom ut ur ugnen. Alla får sin del av degen att prova med, både Ingvar och Emmy fick riktigt fina bröd. Mamma Bodil är färdig med att lyfta över sin deg till degspaden och därefter direkt in i ugnen. (Bodils bröd blev också fint)

                

Efter en lång dag med brödbak och många nya intryck, smakar det inte fel med en kall öl i väntan på att pizzan ska bli färdig.


Ytterligare en julklapp denna helgen. I söndags var det tre väldigt förvånade och överraskade kvinnor som steg ut ur en bil utanför Brygghuset. De hade ingen aning om vad de skulle göra i Askebo en tidig söndagmorgon. Det var Ellen som hade gett bort en överaskning i julklapp och hållt detta hemligt fram till att de steg ut ur bilen.






















En hel dags arbete och 17 bröd att ta med hem. Det var Irene, Ellen, Emelie och Marita som bakade.  

Av Ann-Charlotte Askhamre - 19 december 2010 18:26

Så var det dags för den årliga glöggkvällen på puben i Askebo. Fredagen före jul träffas vi grannar och avslutar pubåret med glögg, pepparkakor, ost och en och annan julöl.Vi småpratar om både stort och smått. Det kan vara världsproblem, klimatförändringar, väder och familjenyheter.

    



Av Ann-Charlotte Askhamre - 15 december 2010 19:16

I söndags kväll var Allan och köpte 30 liter mjölk hos bonden i Hulte. Det blev ostkakebak hela måndagen och även tisdag förmiddag. Sammanlagt blev det 12 st ostkakor av lite olika storlek. Härliga efterätter nu i jultider. Vi bakade dom i den vedeldade stenugnen och det gick jättebra. För att det inte skulle bli för varmt i botten på formarna så satte vi in galler i ugnen.

     

Här öser vi bort vasslen från ostmassan. Vasslen sparar vi och fryser in. Den kan sedan användas som degspad men det går även bra att koka risgrynsgröt på. Stinas katt Smillan fick provsmaka vasslen och hon tyckte den var jättegod så det blir säkert en skvätt över till henne med.  


I tisdags var det beställt fika utav ett gäng symötes tanter som har hållt ihop ända sedan de gick i skolan i Våthult på 50-talet. 

I väntan på gästerna tog jag dessa bilderna. Entren och kaffebordet som är dukat.

  

Det var Margaretha som skulle firas, hon fyller 70 år dagen före julafton. Vi började med att provsmaka lite olika sorters surdegsbröd som vi bakar. Jag berättade om hur det går till att baka med surdeg och visade surdegsstarterna. I samband med detta bjöd jag på en varm äppeldricka med julkryddor.

Därefter var det dags för kaffe. Till kaffet serverade vi saffranskrans fylld med mandelmassa och smak av apelsin, klenetter och lingonrutor. Ove längst till vänster vid kaffebordet var med som chaufför.


När fikat var avslutat hördes prassel i tamburen. Naturligtvis var det lucia med tärna som hälsade på.

    

Greta och lillasyster Vendela sjöng igenom hela repetoaren som de hade lärt in på dagis i samband med lucia firandet. Jätteduktiga! 


Av Ann-Charlotte Askhamre - 5 december 2010 22:11

I tisdags var det dags igen med ett symötesgäng i bakstugan. Det var Doris, Kristina, Birgitta och Karin. De var så flitiga att de hade tagit med handarbete för att fylla ut tiden när degarna jäste.


På begäran kommer här receptet på linssoppan som vi har haft till lunch de senaste gångerna.

Röd linssoppa

4 portioner

3 dl röda linser

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 morötter

2 msk olivolja

1,2 dl grönsaksbuljong

1 burk krossade tomater 400 g

1 lagerblad

salt och peppar

1/2 dl färsk hackad timjan

100 g fårost eller fetaost

Skölj linserna. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dom i slantar. Fräs löken och morötterna i oljan. Späd med buljongen. Tillsätt linserna, de krossade tomaterna och lagerbladet. Koka försiktigt under lock i 10-15 minuter. Krydda med salt, pepparoch timjan. Före servering smulas osten över soppan.


Servera med surdegsbröd som rostas lätt i panna. Häll en god olivolja på brödet och strö på lite flingsalt.

Av Ann-Charlotte Askhamre - 23 november 2010 19:54

Idag har ett gäng g...a motorcyklister varit och bakat. Medan damerna satte degar var herrarna på Industrimuset i Gislaved. Lagom till det att levainen skulle formas och sättas in i ugnen va herrarna på plats. Med full entusiasm och ett gott handlag var de villiga att hjälpa till.

   

   Hela baket upplagt på bakbordet, sammanlagt sjutton kakor bröd. Brödet delas lika och viras in i haddukar. Vi har mycket värme kvar i ugnen och Sven-Arne och Gun-Britt bestämmer sig för att stanna och baka pizza. Allan är ute och plogar snö och ropas in. Pizza degen formas till bollar (ännu en liten lektion i att runddriva),  för att därefter formas till pizzor.       

    

Bordet är dukat. Vi bakar våra pizzor med tomatsås och ost som bas och lägger på  skinka, creme fraich, pesto och ruccola när pizzan kommer från ugnen. Jättegott! Gun-Britt som är glutenallergiker hade med egen pizzabotten som hon bakade på folie för att undvika rester av mjöl.

Av Ann-Charlotte Askhamre - 21 november 2010 12:00

I går var det dags igen för nya och förväntansfulla bakgäster i Brygghuset. Det var Bibbi från Åminne, Ida från Bräkne Hoby och Bittan från Ljungby. Med GPSen inställd på Askebo 2, anlände dom halv tio som var överenskommet, trots att det hade kommit 5 cm snö på natten och väglaget inte var det bästa. Stina och jag hade satt på kaffe och tänt i spisen och kaminen, så temperaturen hade blivit behaglig inne i Brygghuset.


Vi satte genast igång med levainen då den tar lite tid på sig att jäsa innan vi drack kaffe med nybakad fralla. Därefter var det dags att bereda de andra degarna. Det var lite förvånade miner då vi kör degarna länge i degblandaren och tillsätter saltet sist. Vi hade kunniga bakerskor på besök, men de va nyfikna på att lära nytt. Det är så roligt att byta erfarenheter och lära av varandra.


Under tiden degarna jäste åt vi lunch, pratade mat, bakning, traditioner, barn och jobb. Samtalet flyter lätt trots att vi inte tidigare har träffats.  


När det var dags för utbakning så uppmanar Stina: händerna på ryggen och glöm allt ni tidigare har lärt er om knådning. Så är det dags för första lektionen i att runddriva, ingen konst för vana bakerskor. Det blir jättefina bröd som får jäsa i jäskorgar i ca i timme. Därefter

är det levainen som ska formas. Degen har blivit seg och blåsig av att ha dragits tre gånger och fått jäsa däremellan. Här är vi väldigt försiktiga, vi formar bröden genom att dra ut degen lätt till en rektangel och därefter viker den dubbel till en lev.

Ugnen har blivit lite onödigt var så jag får kyla ner hällen med in blöt handduk några gånger. Så är det dags för levainen att åka in i ugnen. Efter ca 15 minuter vänder vi dom, efter 25 minuter har de fått fin yta. Det är lite förvånade miner när vi tar ut bröden, de har jäst upp ordentligt i ugnen och är nu riktigt knubbbiga. 


Nu är det dags för de rågbröden att slås ut från jäskorgarna på bakspaden och därefter in i ugnen. Efter ca en och en halv timme är allt brödet färdiggräddat och det är dags att linda in i dukar och packa ner i kassar.   

Bibbi och Ida rör ihop till danska rågbröd.

        

Bittan tar en titt i våra bakböker för att lära och få inspiration.

Bibbi och Bittan funderar över vilken torkad frukt de ska välja till bröden. Det kommer överens om fikon, russin, aprikoser och valnötter.   


I dag söndag har Allan och jag varit i Släthult hos Arne Rydkvist och köpt rågmjöl. Han odlar sin råg ekologiskt, och maler mjölet i kvarnar som finns i närområdet. Rågmjölet är sammalet, vilket betyder att det mals tillsammans med skalet, till skillnad mot siktat rågmjöl, där har skalet skilts från rågkärnan.        


Av Ann-Charlotte Askhamre - 19 november 2010 17:18

Lördagen den 13 november var Eva och Ulf Lindkvist och bakade bröd i Brygghuset. Stina var handledare denna lördagen då jag jobbade. Efter det att jag slutat vid ca halv tre var jag inne och hälsade på. Min upplevelse var att stämningen var hög och att det hade varit en trevlig dag för Eva och Ulf. Baket hade blivit lyckat och de kunde packa ner sammanlagt sjutton kakor bröd. Fyra st levain, sex frukt och nötbröd, tre danska rågbröd och fyra ryska rågbröd med kummin.    


I dag har Lisbeth Arvidsson, Alicia Dick och Irene Albertsson bakat samma mängd bröd. Bröden ska säljas på missionsaktionen i Våthult i morgon. Jag hoppas att de kommer att ge ett ordentligt bidrag. Även idag har jag jobbat, men kom lagom till att bröden skulle in i ugnen. Lisbeth hade kokat en god räksoppa och bjöd på. Vi drack kaffe med en grov kringla innan det var dags att packa ner bröden i papperskassar för vidare leverans till församlingshemmet i Våthult.   

Här visar Stina, Irene och Lisbeth hur man viker och formar levain för att sedan lägga på bakspade och in i ugnen.

  

Lisbeth provar på att lägga bröden på plats för att gräddas.

  

Irene snittar fruktbröden, det är lite knepigt att snitta djupt utan att trycka. Det krävs en vass kniv och lite handlag.  

  

Trevligt att lära känna Alicia, hon är född i Argentina av danska föräldrar och har bott i Spanien  och därefter hamnat i Våthult.   

Fika i väntan på att de sista bröden ska bli klara. Ute har det börjat snöa. Levande ljus och doften nybakat skapar en stämning av advent, lugn och harmoni.

I kväll har Stina och jag satt nya fördegar. Halv tio i morgon kommer nya gäster.  

Av Ann-Charlotte Askhamre - 10 november 2010 22:11

I tisdags hade Stina och jag tre gäster som bakade. Det var Ann-Sofi Karlsson, Inger Forsberg och Monica Bladh. Avsikten med brödbaket är att bröden ska skänkas till Rotarys julmaknad och där säljas vidare. Intäkterna går sedan till ett barnhem i Nepal. Barnhemmet har startats upp och drivs av Sofia Lindholm som är dotter till Monica. Julmaknaden är i Bredaryd den 28/11. Sammanlagt blev det 19 kakor bröd som vi hoppas ger ett ordentligt bidrag till barnhemmet. Gå gärna in och titta på barnhemmets hemsidan thestep.se.

Vi börjar med fika och diskuterar recept och surdegsstarter. Stina har bakat frallor med surdeg, till dessa en god ost och hemkokt marmelad.

Därefter är det dags att sätta våra degar. Här är det Ann-Sofi och Monica som blandar ihop till danskt rågbröd.           

Väljäst och fin bröddeg, färdig att baka ut till de fyra Ryska rågbröd. Monica, Stina och Inger är redo att börja runddriva.

Nyss utagna från ugnen, väldoftande danskt rågbröd. 

Presentation


Stenugnsbakat surdegsbröd

Fråga mig

21 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards