Senaste inläggen

Av Ann-Charlotte Askhamre - 25 maj 2011 19:31

En onsdaglunch i april hade Göran beställt pizza till sina lunchvänner i Brygghuset. Stina och Allan ställde upp. De värmde ugnen, förberedde pizzabak och berättade om Brygghuset, byn Askebo och brödbak. Pizzorna fick herrarna själva tillreda och sedan grädda i ugnen. Det blev en hel eftermiddag med tipspromenad som avslutades med kaffe och kaka.  

       

Av Ann-Charlotte Askhamre - 25 maj 2011 19:11

Nu är det äntligen dags för bloggen igen. Det har har hänt mycket i vår så det har inte blivit någon tid och energi kvar till att bloggen. Vi har även haft en hel del aktiviteter, bl a så var vi inbjudna till Villstadshembygdsförening i torsdagen den 19 maj.

En liten notis i Värnamo Nyheter.

Vi hade bakat upp en hel del bröd så det skulle räcka till alla som ville köpa. Vi passade på att berätta om projekt Brygghuset, och om möjligheten att komma och baka surdegsbröd i stenugn. Det gavs även möjlighet att provsmaka.   

   

  





              

Av Ann-Charlotte Askhamre - 15 mars 2011 17:49

I lördags när det snöade som värst kom Inga-Britt och Anita till Brygghuset för att baka. De är vana bakerskor båda två men hade aldrig bakat surdegsbröd förut. Så det var en hel del nytt även för dom. Vi började med att informera om surdeg och vilka recept vi skulle ha. Fördegarna togs om hand och vi var snart i full gång med degarna. Under tiden degarna jäste fikar vi nybakta frallor och tittar i bakböcker för att inspireras.

  

Istället för promenad valde de att titta på skidskytte, sedan var det dags för lunch. Det blev curry doftande tomatsoppa med linser och naturligtvis surdegsbröd till.

     

       

Här är resultatet, som vanligt 17 kakor bröd. Det perfekta brödet som har spruckit upp snyggt och fått fina ringar av jäskorgen.

Jag kommer vid nästa bloggtillfälle lägga ut receptet på det danska surdegsbrödet.

Av Ann-Charlotte Askhamre - 6 mars 2011 12:20

Eva och Ulf som har varit hos oss tidigare och bakat har tagit med sig sina vänner Rolf och Agneta från Staffanstorp för att tillsammans baka surdegsbröd. Det blev en uppskattad aktivitet som gav mersmak. Och kanske får vi fler besök från Skåne någon gång.

       

Att runddriva degarna är inte helt lätt när man är van att knåda. Men träning ger färdighet och det resulterade i jättefina bröd. De bakade tre danska rågbröd, fyra lingonbröd, sex potatisbröd och fyra levain.

Innan bröden ska in i ugen kyler Stina ner hällen detta för att undvika att de första bröden får bränd skorpa under.

Degen till potatisbrödet ska delas och vägas för att bli lika stora. Eva övervakar arbetet Ulf delar och Rolf väger. Här är det inga samarbetsproblem.   

Av Ann-Charlotte Askhamre - 6 mars 2011 11:40

Mina tidigare arbetskamrater från F kassan har lärt sig att baka surdegsbröd. Vi träffades i måndags för en heldag i brygghuset. Med sig hem hade dom 17 kakor bröd som dom delade upp mellan sig.   

Här är det degen som sak bli levain som delas i fyra lika stora bitar för att formas försiktigt till limpor. Runa förmanar Kerstin, akta luftbubblorna! Strämningen är rå men hjärtlig.

    

Fika paus under tiden bröden gräddas. Levain nyss uttagna från ugnen.

Av Ann-Charlotte Askhamre - 21 februari 2011 10:02

Eva, Siv och Katrin var hos oss i Brygghuset i lördags och bakade. Det blev en solig lördag på många sätt. För Stina och mig var det ett kärt återseende med tidigare arbetskamrater och uppskattningen vi fick av dom värmde.  

         


Av Ann-Charlotte Askhamre - 3 februari 2011 08:55

I tisdags så var Västbo Andan på besök hos oss i Brygghuset. Det var två tjejer Hanna och praktikanten Anna. Det kommer ett reportage i tidningen om miljön och inredningen i Brygghuset nästa onsdag. Det ska bli jätte spännande och se vad de kommer att göra för reportage och vilka bilder de väljer. Det blev även mycket prat om surdegsbakning. De var väldigt intresserade av hur det går till att baka med surdeg och jag skickade med lite bröd för att provsmaka.


Efter besöket bakade Stina och jag bröd och bullar. Vi ville prova lite nya recept och jag ville prova att baka semlebullar med surdeg i. Vi bakade bl a ett potatis bröd med mosad potatis i och kumminsmak. Jättegott, ett saftigt bröd som var lätt att skära riktigt tunna skivor. Brödet hade en bra skorpa och en härlig doft. Vi bakade även en levain utav dinkel både siktat och fullkornsdinkel. Vi gjorde som vi brukar när vi bakar levain, jäste brödet i plastbalja och vek ihop det tre ggr. Även detta blev jättebra, kanske något mer kompakt än vanlig levain, men mycket smak och riktigt bra skorpa. Vi kokte även ner porter som vi hade till kuvertbröd. Dessa blev lite torra, jag missade att lägga kornen i blöt på kvällen innan, men det är ju så att man måste prova och även misslyckas för att det ska bli bra nästa gång.  Däremot blev semlebullarna ganska bra.  Jag hittade inget recept på semlor med surdeg så jag fick inprovisera. Kvällen innan satte jag en fördeg på vete, jag tog ca 3 dl utav den. Tillsatte 3 dl ljummen mjölk, 2 dl ljust moscovadosocker, 1/2 tsk salt, 1,5 tsk stött kardemumma, 20 gr jäst, 100 gr mjukt smör, 400 g siktat dinkelmjöl och 400 gram vanligt vetemjöl. Jag fick degen lite för hård så till en annan gång kommer jag att öka vätskemängden.

Av Ann-Charlotte Askhamre - 27 januari 2011 18:08

Sticka, virka, brodera eller kom och låt dig bara inspireras.

Fika finns till självkostnadspris.

Om intresse finns ordnar vi tre tillfällen under våren.

Tisdagen den 1 mars kl 18

Tisdagen den 15 mars kl 15

Tisdagen den 5 april kl 18

Anmälan till Stina eller Ann-Charlotte senast dagen före.

Tel 91036 eller 91067. Mobil 073 8089140 eller 073 0588322, gärna SMS.


Presentation


Stenugnsbakat surdegsbröd

Fråga mig

21 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards