Senaste inläggen

Av Ann-Charlotte Askhamre - 17 januari 2012 19:00

Här kommer lite tips hur man själv startar en surdegsgrund.


Använd helst ekologiskt rågmjöl. I ekologiskt mjöl finns fler naturliga jästporer och mineraler vilket underlättar jäsprocessen.

Hitta en plats som är lite varmare än normal rumstemperatur tex över kylskpet. Använd en rejäl burk med lock.

Dag 1

1 dl ljummet vatten

1/2 dl rågmjöl

Rör ihop mjöl och vatten i en glasburk. Lägg på lock men skruva inte fast det. Ställ burken på ett varmt ställe.

Låt blandningen stå 3 dygn. Skaka burken morgon och kväll.

Dag 4

1 dl ljummet vatten

1 1/2 dl rågmjöl

Tillsätt vatten och mjöl och rör om.

Dag 5

1 dl ljummet vatten

1 dl rågmjöl

Nu bör surdegen ha rest sig och doftar lite surt. Har jäsproessen inte kommit igång. Tillsätt lite rivet äpple eller en tsk honung.

Efter 8-10 timmar så ska den ha rest sig ordentligt och likna chokladmousse i konsistensen. Häll ut hälften och fyll på med mer mjöl och vatten. Nu kan det stå i kylskåpet i ca en vecka och därefter fyller du på med mer mjöl och vatten. Använd ca 1 dl när du bakar. När fördegen har jäst klart så ta tillbaka lika mycket i burken som du använde till fördegen. Bakar man 1 ggr/vecka så får surdegen en nystart vid varje bak. 


Att starta upp en surdeg behöver man bara göra en gång om man tar väl hand om den och matar på varje vecka eller bakar med den.


Lycka till

Av Ann-Charlotte Askhamre - 17 januari 2012 18:15

Det här gänget kom tidigt i lördags morse för att baka i Brygghuset.

 

Det är döttrarna Jeanette och Veronika som överraskade sin mamma Birgitta med att ta med henne till Askebo. Birgitta fyllde jämnt i höstas och detta var hennes fördelsedagspresent.

       

   

Av Ann-Charlotte Askhamre - 15 januari 2012 18:40

 Runa, Ingalill och Britt var hos oss och bakade, det var årets första bak. Riktigt bra blev det och och nöjda och glada packade dom ner sitt bröd i korgar. Runas barnbarn Svea och Sixten och sonen Jonas kom och hälsade på. När dom gick hem hade dom en påse med nybakat bröd med hem.

   

Av Ann-Charlotte Askhamre - 5 december 2011 11:41

Här är bordet dukat och jag väntar på en familj på nio personer som ska fira en födeslsedag med bla pizza lunch i Brygghuset.

 

Av Ann-Charlotte Askhamre - 5 december 2011 11:06

Mona tog med sin syster Bodil, sin man Lennart och svåger Verner för att baka och umgås en hel dag i Brygghuset.

 

 

Vi fick en riktigt trevlig dag. Visst kan man se att det är systrar! 


Av Ann-Charlotte Askhamre - 1 december 2011 21:59

Stina och jag var ganska så nyfikna på det här gänget som hade bokat en lördag i höst. Men vad bra det blev och vad trevligt vi hade. Mattias hade som önskemål att baka vörtbröd, knäckebröd, levain och danskt rågbröd. Sambon Anna har tidigare varit och bakat hos oss så han har smakat på bröden. Eftersom de var så många valde vi att baka dubbla satser och tog den stora assistenten.

 

Hela gänget från vänster Roger, Mattias, Jimmy, Ingvar och Lars.

        

Lars har bakat i stenugn förut och fixar ugnen, här rakar han ut askan.

      Jimmy och Lars har förbetett levain och Mattias skjutsar in i ugnen. Roger och Ingvar kontrollerar att allt går rätt till.

       

Av Ann-Charlotte Askhamre - 1 december 2011 21:10

Anna och Klas fick komma till Brygghuset och baka, det var bröllopspresenten från Johanna och Mari. Stina och jag fick en känsla av att det var en mycket uppskattad present.

   

Här kavlar dom knäckebröd, det går lätt och snabbt för båda. Snygg tatuering Anna!

Av Ann-Charlotte Askhamre - 1 december 2011 20:43

I slutet av oktober var här tre trevliga och rutinerade bakerskor. Man kan baka på många sätt men att runddriva hade ingen tidigare prövat. Men resultatet blev riktigt bra. Under samtalet på lunchen kom vi fram till att Lindas och mina barnbarn var kusiner.

    

 

Eva och Linda runddriver.

  Vilket fantastiskt resultat, ett slätt och fint bröd.

Ovido - Quiz & Flashcards