Senaste inläggen

Av Ann-Charlotte Askhamre - 8 november 2010 18:34

Jag började i lördags kväll med att sätta mina fördegar. Jag gjorde en fördeg på vete och en på råg. Min tanke var att baka 6 st ljusa bröd, 3 st som jag tänkte smaksätta med valnötter och 3 st som jag tänkte smaksätta med linfrö och solroskärnor. Utav råg starten har jag tänkt att baka 4 st rågbröd med smak av kummin och 6 st lingon grova. Sammanlagt blir detta 16 st bröd, 3 olika sorter. Jag använder lite olika tekniker när jag jäser och bakar ut.


Jag alltid har minst 2 st surdegs starter i kylskåpet en på vete och en på råg. När jag sätter fördegar tar jag allt som finns i burkarna och blandar tillsammans med mjölet och jummet vatten. Fördegarna får nu står till söndag morgon då det är dags att baka.

 

På söndag förmiddag började jag med att tända i ugnen, det ska vara ordentligt varmt när bröden ska gräddas. Fördegarna är nu fluffiga och porösa och doftar svagt syrligt. Jag tar tillbaka en del av

surdegen och lägger tillbaka i burkarna och ställer in i kylskåpet. 

      

Jag börjar med att blanda ihop degarna till valnöts och solrosbröden. Fördegen blandas med allt mjölet och därefter tillsätter jag vatten till önskad konsistens, degen ska inte vara för fast men inte heller för lös ( vilket jag tycker kan vara svårt att avgöra). Jag arbetar den ganska länge i degblandaren, sist tillsätter jag salt och nötter och kör ytterligare nårga minuter. Därefter häller jag degen i plastbalja som jag har smörjt med olja. Degen låter jag jäsa i skåpet ovanför varmvattenberedaren. Denna degen ska därefter dras några gånger under tiden den jäser.

    

Nu är det dags att ta itu med de andra degarna, jag delar upp fördegen så att jag får önskad mängd till varje deg. Jag väger upp mjöl och kör ner övriga ingredienser allt utom salt, häller i vatten till lagom konsistens och arbetar degen i ca 5 minuter innan saltet ska i, därefter ytterligare några minuter. Jag häller över degen i en bunke för att jäsa och ställer den ovanpå ugnen. Därefter  är det lingonbrödets tur, jag väger upp alla ingredienser och blandar i. Som tidigare så tillsätter jag saltet sist och arbetar degen i degblandaren ca 5 minuter först och när saltet är tillsatt några minuter till. Nu är det bara att vänta till degarna är fördigjästa, eftersom det är ganska kallt i brygghuset och surdeg behöver lite längre tid på sig, tar det tre till fyra timmar innan det är dags att baka ut.

                     

De ljusa bröden rundriver jag och formar därefter till längder. Jag lägger dom med skarven nedåt i mjölade handdukar för att jäsa ytterligare någon timma. Rågbröden runddriver jag, formar till längder, lägger i jäskorgar med skarven uppåt. Lingonbröden jäser jag i runda korgar även de med skarven uppåt.

             

Nu är bröden nästan färdigjästa med det är kö i ugnen så då åker de in i kylskåpet ett tag.     

                      

När ugnen är tillräckligt varm och glöden har falnat så rakar jag ut askan, sopar rent och kyler av hällen med en blöt handduk. Att jag kyler hällen beror på att det är ganska varmt i ugnen,

och för att de första bröden inte ska brännas i botten.


När det är dags för bröden att gräddas slår jag ut de från korgen direkt på brödspaden och snittar snabbt med en vass kniv. Därefter in i ugnen. jag gräddar varje sort för sig.

   

Det är alltid lika spännande att öppna ugnen och titta när bröden är färdiga. Hur mycket har dom jäst upp? Hur har dom spruckit? osv. Här är nu resultatet efter en dags arbete. Det är en fantastisk doft som sprider sig i brygghusköket, doft av varm ugn, brunnen ved, kummin, lingon, råg och vete. Jag kände mig riktigt nöjd med ett lyckat bak denna söndag.

Av Ann-Charlotte Askhamre - 7 november 2010 20:37

Brygghuset är en nyrenoverad ekonomibyggnad på fastigheten Askebo 1:5. Avsikten med renoveringen var att skapa en lokal för gemenskap i vår bygd i kombination med en bakstuga. Vi har till detta fått visst ekonomiskt stöd med hjälp av föreningen Leader landsbygdsutveckling. Hjärtat i brygghuset är en vedeldad stenugn där vi bakar surdegsbröd. Avsikten med bakningen är att vi ska bevara gamla mattraditioner, sprida goda matvanor, gemenskap genom bakning och öka utbudet av aktiviteter på landsbygden.


Det är vi, två systrar Stina och Ann-Charlotte som bakar. Vi är även med och hjälper till med bak när det kommer gäster hit. Det är på Saltå hos Manfred som vi har varit på kurs och lärt oss det här med surdeg.   

  

Ovido - Quiz & Flashcards