Senaste inläggen

Av Ann-Charlotte Askhamre - 6 november 2011 15:57

Första baket i höst med vörtbröd. Vi använde reduserad porter och maltextrakt, kryddade med nejlikor, ingefära och kanel. Degen doftade ljuvligt och vi fick en liten föraning om julen.

       

   

Johannas pojkar Gustav och Nils fick pannkakor till lunch, gott tyckte dom. Vi andra åt linssoppa.

Av Ann-Charlotte Askhamre - 6 november 2011 15:46

Två par och en hund alla var här en disig höst lördag i oktober. En av dom var väldigt lat och bidrog inte så mycket till brödbaket.

 

     

Här fungerar teamarbetet bra.    

Av Ann-Charlotte Askhamre - 23 oktober 2011 19:16

Morgon eller sen kväll


1 dl rågsurdegsgrun

2 dl vatten

250 gram rågmjöl

175 gram vetemjöl

1/2 msk honung

1 tsk salt

2 msk linfrö

2 msk solroskärnor

2 msk oskalade sesamfrö


Blanda samman alla ingredienser, men ta inte riktigt all vetemjöl men en gång, och knåda ihop för hand till en smidig deg. Den ska vara ganska fast men inte hård. Det kan vara så att allt vetemjöl inte behövs. Lägg i bunken för att jäsa och täck med plastfolie så att den inte torkar på ytan. Låt jäsa till morgonen eller sen eftermiddag.

Sätt ugnen på 200 grader med en plåt i mitten. Ta upp degen och dela i åtta lika stora bitar, försök att runddriva med fingrarna till en jämn boll. Platta ut den en aning för hand och kavla sedan ut den till en tallriksstor runddel. Vänd den ofta under kavlingen så att den inte fastnar, ha hela tiden mjöl på kaveln och bakbordet. Använd naggkavel och nagga med en gaffel innan de försiktigt lyfts över på den varma plåten. (Göm inte bakplåtspapper). Det bör få plats 2 på varje plåt. Grädda i ca 10 minuter men håll koll på bröden hela tiden, det går fort i slutet.


Lycka till !

Av Ann-Charlotte Askhamre - 23 oktober 2011 18:29

Här kommer recept på frallorna som vi brukar bjuda på till kaffet på förmiddagen. Vi gör degen på kvällen innan och låter dom jäsa över natten i kylskåpet.

6 st

50 g (1/2 dl) vetesurdegsgrund

2,5 dl ljummet vatten

3 g jäst

350 g vetemjöl

1 tsk salt

1 msk hela linfrö

2 msk solroskärnor


Rör ihop allt utom salt för hand i en bunke. Låt vila i 30 minuter, tillsätt salt oh blanda någon minut. Täck över med en duk eller plast och låt jasa i 1-1 1/2 timme. Stjälp upp degen och dela i sex bitar. Runddriv bitarna, (de kan ni ju nu) lägg dem på ett bakplåtspapper på en skärbräda och ställ in i kylskåpet över natten.

På morgonen.

Ta fram bullarna och sätt på ugnen på 275 grader med en plåt i mitten av ugnen. Låt ugnen bli varm. Spreya på lite vatten och strö på lite solroskärnor och linfrö. För över bakplåtspappret med bullarna på den varma plåten.Sätt in bullarna i ugnen och speya in lite mer vatten så det bildas ånga. Sänk temperaturen till 250 grader och låt stå i 15-20 minuter eller tills de har fått fin färg. Spreya vatten ett par gånger till under tiden bullarna gräddas så får de en knaprig yta.

Av Ann-Charlotte Askhamre - 17 oktober 2011 18:44

Margit, Gull-Britt, Fia och Eila. Det blir en hel del barndomsminnen som kommer fram när vi bakar. Vi delar med oss av mödrarnas baktradition. Nu bakar vi för att förena nytta med nöje och använder bakmaskin för att skona våra armar. Medan mödrarna bakade limpor, endast med armkraft, flera gånger/veka för att skicka med bröder och fäder när de gick till skogen eller fabriken. 

 

Av Ann-Charlotte Askhamre - 17 oktober 2011 18:38

Både Marcus och Bodil är vana bakare, men lite nya kunskaper kunde vi bidra med. Marcus har fyllt år och fick en bakdag av Bodil.

 

Av Ann-Charlotte Askhamre - 17 oktober 2011 17:55

Det var första helgen i oktober men sista sommardagen som Karin, Ann-Britt och Ing-Mari var här och bakade.

   Glada och nöjda över sina bröd. 

Av Ann-Charlotte Askhamre - 12 september 2011 18:49

Lördagen den 3 september packade vi bilen full med bröd och körde till Dannäs för att medverka på mat och musik mässa. Mona var med som extra hjälp vid försäljningen. Vi trodde att vårt bröd skulle räcka denna gången, men framåt halv ett så hade vi inte mycket kvar. Vi fick fortsätta att berätta om brödbakning och låta kunderna provsmaka. Till sist så sålde vi även de bitar som var kvar av brödet som vi hade till provsmakning. Mycket folk som var nyfikna och frågvisa och som uppskattade vårt bröd, det tycker vi är jätteroligt.

         

Ovido - Quiz & Flashcards