Senaste inläggen

Av Ann-Charlotte Askhamre - 31 augusti 2011 21:08

Malin hade bösök av två kollegor från Gambia en dag i förra veckan. Det var Kemo och Amado som jobbar med fortbildning av lärare i Gambia. De är i Sverige några veckor för att göra studiebesök. Vi bakar pizza tillsammans på kvällen, pratar och har trevligt.

   

Av Ann-Charlotte Askhamre - 30 augusti 2011 20:08

Siv och Sven-Olof tog med sina vänner till Brygghuset. Det var Ingvor, Sture, Ulla och Lars-Göran. Eftersom de inte tidigare hade hört talas om Brygghuset och vår bakstuga, så var det två väldigt förvånande par.  

Vi började med att förbereda och sätta våra degar, så de får komma igång och jäsa. Därefter var det dags för fika och vi hade tur med vädret så vi dukade ute.

     

På första bilden är det Sven-Olof och Ulla som håller på att fylla formarna till de danska rågbröden. Sture, Ingvor och Lars-Göran arbetar ihop Levain degen. Därefter är det dags för fika med nybakade frallor. Några av gästerna åkte iväg till industrimuseet med Rolf och resterande tog en promenad. När alla var samlade igen var det dags för sopplunch, och sen är det full fart att baka ut bröden och få in dem i ugnen.

     

Det blev ett riktigt lyckat bak. Stina och jag fick mycket positiv respons och det var nöjda fördelsedagsfirare.

Av Ann-Charlotte Askhamre - 28 augusti 2011 17:15

 Här det Ryska lantbrödet som vi bl a tar med oss till Mat och musik festivalen i Dannäs 3 september.


Vår nya investering till bakstugan och Brygghuset. En bättre begagnad degblandare som säkert har en hel del år på nacken. Allan har slipat, rengjort, smörjt upp och målat. Vi har provbakat och efter några gånger har det gått bättre och bättre. Degarna blir nu riktigt blanka, sega och väl genom arbetade. Degblandaren kommer väl till pass då vi ska till Dannäs på en mat och musik festival den 3 september. Vi har bakat en hel del bröd som vi kommer att sälja.  

  

    Knäckebröd bakat på råg, vete och rågsurdeg kommer vi också att ta med och sälja.

Av Ann-Charlotte Askhamre - 21 juni 2011 18:39

I tisdag var det dags igen för nya bakgäster det var Ing-Britt, Svea, Eivor och Marianne. På bilden har de precis tagit ut de sista bröden ur ugnen, och doften av nybakat sprider sig i Brygghuset.

Här kommer receptet på det Danska rågbrödet som syns i bakgrunden. Det är 3 bröd på bilden men receptet är på 2 st formbröd. De här bröden är väldigt lättbakade och har aldrig misslyckats för oss. De är hållbara och nyttiga, då de har ett lågt GI värde och massor av fibrer. Man bör vänta med att skära brödet till nästa dag då de behöver "ligga till sig". 

Dansk Rågbröd 2 st formbröd

Dag 1

9 dl ljummet vatten

Surdegsstart ca 1 dl

1 msk salt

325 g vetemjöl

325 g rågmjöl

Rör ihop till en tunn gröt och täck med plast folie. Låt stå till nästa dag i rumstemperatur.

Skålla 100 g hel råg och låt stå till nästa dag.

Dag 2

Ta bort surdeg ca 1 dl, spara till nästa bak. Förvaras i burk med lock i kylskåp. Om surdegen inte används inom en vecka, mata då på den med lika delar vete och råg och tillsätt lite vatten så att konsistensen är som tunn gröt.


Fördegen från gårdagen blandas ihop med:

4 dl ljummet vatten

1/4 dl honung

100 g linfrö

100 g solrosfrö

De blötlagda hela kornen

325 g rågkross

Tillsätt därefter så mycket rågmjöl (ej för fint) så att degen får en grötig konsistens, inte för lös. Degen blandas ihop för hand och det räcker att arbeta den till dess att konsistensen är bra och att det inte finns kvar några klumpar av mjölet.

Fördela degen i 2 st smorda formar ca 2 l. Platta till och strö på vallmofrö eller sesamfrö.Täck med folie och låt jäsa i 2-4 timmar. Ställ in formarna i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. Efter 1 timme, täck med folie och baka ytterligare ca 45 minuter. Ta ut formarna och låt vila ca 10 minuter, häll ut bröden. Sätt in bröden igen med undersidan upp ca 7 minuter för att få en bra skorpa runt om.  

LYCKA TILL!

    

Av Ann-Charlotte Askhamre - 5 juni 2011 23:09

Agneta och Rolf från Staffanstorp kom tillbaka till oss och tog med sig sina vänner Berit och Jan från Lund. De kom fredag eftermiddag och stannade till lördag. På väg upp till Småland hade de tagit vägen förbi Ullared och besökt det berömda varuhuset.


Vi började med att sätta fördegar och därefter var det dags för pizza bak. Lördag morgon började vi med att förbereda degarna och ställa på jäsning. Rolf övervakar degblandaren.


 

Att dra levainen överlät vi till Agneta och Rolf som varit med tidigare. Mellan jäsningarna hann de även med en promenad .

      

Innan det var dags att åka hem delade de upp brödet och packade i korgar och kassar. Den här gången blev det både knäckebröd och baugetter förutom de vanliga 17 brödkakorna.


Av Ann-Charlotte Askhamre - 5 juni 2011 22:24

En onsdag kväll i april var Bosebo centerkvinnor och bakade pizza.

Britt-Mari, Karin och Ingrid. Efter första pizzan är det dags att förbereda och sätta in ytterligare en i ugnen om man så orkar.   

Eva, Bodil och Kristina ser ut att trivas och låter sig väl smaka.    

Av Ann-Charlotte Askhamre - 29 maj 2011 18:32

Irén har fyllt år och hennes vänner överraskar med övernattning och brödbak i Brygghuset. På kvällen sätter vi fördegar till lördagens bak och därefter är det dags att baka pizza.

Hela bakgänget samlat runt degtråget. Irène i mitten Kcki och Karin till vänster och Ann-Mari till höger. Annette som har varit och bakat tidigare, höll sig i bakgrunden.

Kladdig blir man när man bakar.

All deg ska noga skrapas ut inget får förspillas.

Äntligen fika, nu väntar vi bara på att bröden ska bli klara. 

                                   

Av Ann-Charlotte Askhamre - 25 maj 2011 20:31

Måndagen den 18 april fick vi besök av socialdemokratiska kvinnoförbundet. Vi inledde med ett glas älgörtsaft och provsmakning av bröd. Vi passade på att informera om projektbrygghuset och surdegsbröd. Kaffe, fralla och en kaka avslutade kvällen.

     

Presentation


Stenugnsbakat surdegsbröd

Fråga mig

21 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards