Direktlänk till inlägg 21 juni 2011

En tisdag i juni

Av Ann-Charlotte Askhamre - 21 juni 2011 18:39

I tisdag var det dags igen för nya bakgäster det var Ing-Britt, Svea, Eivor och Marianne. På bilden har de precis tagit ut de sista bröden ur ugnen, och doften av nybakat sprider sig i Brygghuset.

Här kommer receptet på det Danska rågbrödet som syns i bakgrunden. Det är 3 bröd på bilden men receptet är på 2 st formbröd. De här bröden är väldigt lättbakade och har aldrig misslyckats för oss. De är hållbara och nyttiga, då de har ett lågt GI värde och massor av fibrer. Man bör vänta med att skära brödet till nästa dag då de behöver "ligga till sig". 

Dansk Rågbröd 2 st formbröd

Dag 1

9 dl ljummet vatten

Surdegsstart ca 1 dl

1 msk salt

325 g vetemjöl

325 g rågmjöl

Rör ihop till en tunn gröt och täck med plast folie. Låt stå till nästa dag i rumstemperatur.

Skålla 100 g hel råg och låt stå till nästa dag.

Dag 2

Ta bort surdeg ca 1 dl, spara till nästa bak. Förvaras i burk med lock i kylskåp. Om surdegen inte används inom en vecka, mata då på den med lika delar vete och råg och tillsätt lite vatten så att konsistensen är som tunn gröt.


Fördegen från gårdagen blandas ihop med:

4 dl ljummet vatten

1/4 dl honung

100 g linfrö

100 g solrosfrö

De blötlagda hela kornen

325 g rågkross

Tillsätt därefter så mycket rågmjöl (ej för fint) så att degen får en grötig konsistens, inte för lös. Degen blandas ihop för hand och det räcker att arbeta den till dess att konsistensen är bra och att det inte finns kvar några klumpar av mjölet.

Fördela degen i 2 st smorda formar ca 2 l. Platta till och strö på vallmofrö eller sesamfrö.Täck med folie och låt jäsa i 2-4 timmar. Ställ in formarna i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. Efter 1 timme, täck med folie och baka ytterligare ca 45 minuter. Ta ut formarna och låt vila ca 10 minuter, häll ut bröden. Sätt in bröden igen med undersidan upp ca 7 minuter för att få en bra skorpa runt om.  

LYCKA TILL!

    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Charlotte Askhamre - 8 november 2014 20:49

Hela familjen tillsammans med mormor och morfar har firat Mattias födelsedag i Brygghuset. De började i fredagskväll med pizza sen övernattning och brödbak idag lördag. Ylva får hjälp av mamma Maria med förklädet. Birk förbereder sig att snitta b...

Av Ann-Charlotte Askhamre - 11 oktober 2014 16:28

Pappas födelsedags present är utdelad. En heldag med brödbak från dottern Lina. En härlig dag och eftermiddagskaffet i solen. ...

Av Ann-Charlotte Askhamre - 31 maj 2014 21:32

Nu var det sista baket före sommaren. Carolin och Martina bjöd med sina bak intresserade föräldrar. ...

Av Ann-Charlotte Askhamre - 7 april 2014 22:00


Nya fina bröd bakade idag.

Av Ann-Charlotte Askhamre - 29 mars 2014 17:30

Inga-Lill, Dorthe, Carina, Lars, Hans och Kent var och bakade på årets första riktigt varma dag. Det var tur att vi fick ut trädgårds möblerna så att bagarna kunde ta lite sol pauser mellan bröden. Först diskare var Kent! ...

Ovido - Quiz & Flashcards