Direktlänk till inlägg 17 januari 2012
Här kommer lite tips hur man själv startar en surdegsgrund.
Använd helst ekologiskt rågmjöl. I ekologiskt mjöl finns fler naturliga jästporer och mineraler vilket underlättar jäsprocessen.
Hitta en plats som är lite varmare än normal rumstemperatur tex över kylskpet. Använd en rejäl burk med lock.
Dag 1
1 dl ljummet vatten
1/2 dl rågmjöl
Rör ihop mjöl och vatten i en glasburk. Lägg på lock men skruva inte fast det. Ställ burken på ett varmt ställe.
Låt blandningen stå 3 dygn. Skaka burken morgon och kväll.
Dag 4
1 dl ljummet vatten
1 1/2 dl rågmjöl
Tillsätt vatten och mjöl och rör om.
Dag 5
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
Nu bör surdegen ha rest sig och doftar lite surt. Har jäsproessen inte kommit igång. Tillsätt lite rivet äpple eller en tsk honung.
Efter 8-10 timmar så ska den ha rest sig ordentligt och likna chokladmousse i konsistensen. Häll ut hälften och fyll på med mer mjöl och vatten. Nu kan det stå i kylskåpet i ca en vecka och därefter fyller du på med mer mjöl och vatten. Använd ca 1 dl när du bakar. När fördegen har jäst klart så ta tillbaka lika mycket i burken som du använde till fördegen. Bakar man 1 ggr/vecka så får surdegen en nystart vid varje bak.
Att starta upp en surdeg behöver man bara göra en gång om man tar väl hand om den och matar på varje vecka eller bakar med den.
Lycka till
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 | |||
16 |
17 | 18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|